Kim Jesteśmy

Food Innowacje powstały z pasji do żywności, do odkrywania i dzielenia się doświadczeniem. Korzystając ze składników natury, dotychczasowego doświadczenia i odpowiednich technologii kształtujemy ofertę produktową polskich przedsiębiorstw spożywczych. Projektujemy lepsze produkty, lepsze dla nas i dla otoczenia. Siłą napędową jest ponad 20-letnie zaangażowanie założyciela w pracę z żywnością, począwszy od kreatywnych kulinariów przez pracę badawczą do międzynarodowych projektów wdrożeniowych w dziale badań i rozwoju R&D.

Wierzymy, że nasze działania przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorstw, cenimy umiejętności średnich i małych firm oraz pomysłowość projektów start-up, którym to pomagamy się rozwijać.

Logo Food Innowacje

Nasza Misja

Jesteśmy pełni pasji do żywności, do jej odkrywania i dzielenia się
swoim doświadczeniem a naszą misją jest tworzenie lepszych produktów,
lepszych dla nas i dla naszego otoczenia.

Roman Ratajczak
technolog żywności · założyciel

Tworzy innowacyjne produkty spożywcze, opracowuje nowe sposoby produkcji, przekład koncepcje marketingowe i pomysły kulinarne w aspekty technologiczne, z których powstaje realny produkt spełniający oczekiwania konsumenta. Stale poszukuje kreatywnych i nowatorskich rozwiązań w oparciu o know-how jakie powstało z połączenia, technologa żywności, lidera projektów B+R i profesjonalnego szefa kuchni.

Przez ostatnie lata w roli R&D managera odpowiadał za europejskie projekty rozwojowe i wdrożeniowe nowych produktów dla marki Knorr w Unilever, lidera FMCG. Doświadczenie technologiczne zdobył jako główny technolog rozwoju produktów w Global Design Center, jednym z 6 oddziałów B+R Unilever w Europie wyspecjalizowanym w projektowaniu żywności i technologii. Stworzył wiele receptur i sposobów produkcji produktów spożywczych dostępnych we Francji, Holandii, Niemczech i w Polsce.

Ukończył z wyróżnieniem Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, wydział Technologii Żywności, jest również profesjonalnym szefem kuchni. W wolnym czasie morsuje w lodowatej wodzie w jeziorze Kierskim, piecze naturalny rustykalny chleb oraz przegląda książki kucharskie i technologiczne, najchętniej te stare w poszukiwaniu inspiracji i odpowiedzi.

· Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
· Pełnomocnik i Audytor Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności FSSC 22000